Darmowa dostawa od 50,00 zł

Zalety noszenia specjalnych butów do pracy z żywnością

2023-05-19
Zalety noszenia specjalnych butów do pracy z żywnością

Buty do pracy z żywnością to część szerokiej kategorii strojów roboczych wymaganych w wielu branżach – obuwie dla tego rodzaju fabryk i lokali produkujących i oferujących jedzenie określane jest jako obuwie ochronne do gastronomii czy bezpieczne obuwie do przemysłu spożywczego.

Mogą się w niej zmieścić zarówno zwykłe buty antypoślizgowe - ważne na przykład dla kelnerów czy kucharzy, jak i też obuwie odporne na niskie temperatury panujące w wielkich przemysłowych chłodniach, czy chroniące przed upadkiem ciężkich rzeczy, które są często przemieszczane przy produkcji żywności na większą skalę.

Jakie są korzyści z noszenia specjalnych butów do pracy z żywnością?

Odpowiednie buty dla pracowników kuchni i w ogóle całego sektora spożywczego to szereg zalet. Przede wszystkim muszą to być buty antypoślizgowe, co zapewnia pracownikom możliwość bezpiecznego poruszania się w miejscach, gdzie dość często podłoga może być pokryta wodą czy też olejem. W takich warunkach każdy pracownik bez dobrego obuwia naraża się na groźny upadek. Niebezpieczeństwem jest tutaj zarówno samo uderzenie o podłogę, jak i możliwość wylania gorącej substancji, którą akurat pracownik mógł przenosić. To oczywiście poza krzywdą pracownika, również wymierne straty finansowe dla pracodawcy czy właściciela.

Drugą bardzo istotną zaletą, jaką posiadają buty do pracy z żywnością, jak i każde obuwie ochronne czy robocze to po prostu wygoda i komfort dla użytkownika. Długie stanie w jednym miejscu lub też poruszanie się na dużych dystansach – to zależy od konkretnego stanowiska – stanowi olbrzymie obciążenie dla nóg. I właśnie dlatego im wygodniejsze będą to buty, tym łatwiej będzie wykonywać swoje obowiązki każdemu zatrudnionemu. To zasada, która powinna dotyczyć wszystkich miejsc pracy, niezależnie od tego, co dany pracownik wykonuje – powinien być on zarówno bezpieczny, jak i mieć zapewniony maksymalny komfort, jaki jest możliwy.

Buty ochronne do gastronomii mogą być uniwersalne lub też mieć podział na buty damskie i buty męskie. W takiej wersji poza oczywiście innym wyglądem zewnętrznym lepsze powinno być także dopasowanie do kształtu stopy. Choć tutaj zdania są podzielone i wybór konkretnego modelu można także pozostawić każdemu pracownikowi lub przydzielać modele uniwersalne – określane często w opisie jako unisex.

Robocze półbuty ochronne MALLORCA S1P zielone

Jakie są wymagania dotyczące obuwia w przemyśle spożywczym?

W dużych fabrykach spożywczych oprócz wymagań typowych dla gastronomii takich jak:

  • ochrona przed poślizgami,
  • ochrona przed oparzeniami

mogą istnieć również inne specyficzne zagrożenia, przed którymi muszą chronić buty do pracy z żywnością. Tam, gdzie przemieszczane są na przykład duże zbiorniki czy inne ciężkie elementy bezpieczne obuwie do przemysłu spożywczego powinno być wyposażone w podnoski chroniące palce przed zgnieceniem przy upadku. Podnoski wytrzymują bardzo duże naciski podczas uderzeń.

Najlepsze są wytwarzane z włókien węglowych, tańsze ze stali, aluminium lub bardzo twardych plastików. W niektórych miejscach mogą to być takie wymagania jak duża odporność podeszwy na wysokie temperatury czy odwrotnie odporność butów na niskie temperatury, jak i zapewnienie pracownikowi komfortu cieplnego. Do kaloszy dla przemysłu spożywczego często są dostępne jako opcja specjalne wkładki ocieplające. Pozwala to na używanie tych samych butów w różnych sytuacjach – zarówno na linii produkcyjnej, jak i przy długiej pracy w chłodni. Takie wymogi i zmiany miejsc pracy to często sytuacja na przykład w zakładach przerabiających mięso, ryby i inne produkty wymagające bardzo niskich temperatur.

W wielu zakładach wdrażane są normy HACCP (ang. Hazard Analysis and Critical Control Points – System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli), wtedy warto upewnić się, że zamawiane jest obuwie z certyfikatem HACCP. Nawet jeśli Twój zakład czy miejsca pracy nie stosuje takiego systemu, to warto go wprowadzić lub zamówić buty, które już spełniają jego wymagania.

Warto się także upewnić, że wybrane buty mają podeszwy odporne na środki chemiczne służące do dezynfekcji. W wielu zakładach produkcyjnych, maty nasączone takimi środkami, to standardowe wyposażenie, czasami są one także stosowane w przypadkach szczególnego zagrożenie, czyli na przykład epidemii różnych chorób, które mogą przenosić się taką drogą, czyli na powierzchni podeszwy buta. Zabezpieczenia tego zawsze były ważne, ale w obecnych czasach stają się zagadnieniem najwyższej wagi.

Ze względu na powyższe wymagania często najlepsze będą tutaj półbuty robocze, które właśnie chronią palce przed oparzeniami i posiadają antypoślizgową podeszwę. Oczywiście w wielu miejscach będą potrzebne różne ich wersje z dodatkową ochroną lub też buty robocze w formie plastikowych kaloszy z odpowiednimi certyfikatami bezpieczeństwa.

Półbuty ochronne PANTER SÚPER FERRO S3 czarne

Dlaczego warto wybrać buty antypoślizgowe do pracy w gastronomii?

Praca w gastronomii to zazwyczaj dużo ruchu i to często pod presją czasu. Oznacza to bardzo łatwą możliwość potknięć i poślizgnięć. Zwłaszcza jest o to łatwo w tej branży, gdyż rozlana woda przy myciu czy też olej spożywczy używany do smażenia, czy do potraw tworzą na podłodze śliską warstwę, na której nietrudno o groźny wypadek. A to oznacza szereg możliwych konsekwencji od kontuzji pracownika, przez zabrudzenie potraw do zniszczenia sprzętów czy naczyń.

Minimalizowanie tego ryzyka poprzez buty antypoślizgowe to obok dbania o czystość najprostsze i najtańsze metody zapewniania bezpieczeństwa w tak specyficznym miejscu pracy, jakim jest gastronomia. Odporność dotycząca poślizgów oznaczana jest jako SRA (test poślizgu na płytkach ceramicznych pokrytych roztworem mydła), SRB (test poślizgu na powierzchni stalowej pokrytej glicerolem – podobne warunki jak rozlany olej) i najważniejsze w tym przypadku SRC (buty z takim certyfikatem przeszły pomyślnie oba opisane wcześniej testy).

Warto, aby higieniczne buty robocze były także wyposażone w pochłaniacz energii uderzeń w podeszwie, to także wybitnie zwiększa komfort przemieszczania się w takim obuwiu. Tego typu rozwiązanie jest właściwie standardem i posiadają je praktycznie wszystkie rodzaje dobrego obuwia.

Ochronne sandały robocze VM Footwear MONTANA S1P niebieskie

Jak dbać o higienę i czystość butów w środowisku spożywczym?

Dbanie o higienę oraz czystość butów, których używasz w miejscu, gdzie produkowana jest żywność to bardzo istotna sprawa. Utrzymywanie czystości w tego typu pomieszczeniach jest niezbędne i służy temu wiele działań polegających zarówno na myciu rąk, dezynfekcji urządzeń jak i powierzchni oraz na stosowaniu całych strojów ochronnych.

Jakie będą najbardziej higieniczne buty robocze? Takie, które są odporne na zabrudzenia, a jeśli już do nich dojdzie to łatwo je z nich usunąć. Z tego względu popularne są w zależności od specyfiki konkretnego miejsca dwa rodzaje butów:

  • buty ochronne do gastronomii, które można prać;
  • buty do pracy z żywnością – głównie produkcji typu kalosze.

To dwa typu obuwia, w których utrzymanie ich czystości jest najłatwiejsze i najszybsze. W pierwszym przypadku możesz je po prostu uprać i szybko wysuszyć, dzięki zastosowaniu specjalnych materiałów, które nie zatrzymują dużych ilości wody. W drugim przypadku zmywanie brudu to po prostu opłukanie butów silnym strumieniem wody.

Zwróć na to uwagę, gdyż wiele rodzajów obuwia może być znacznie trudniejsze do zachowania w czystości, przynajmniej w sposób prosty i mało czasochłonny. Dużo modeli nie pozwala na pranie ich w pralce lub też zabieg ten wywoła bardzo szybkie ich zużycie albo utratę przez nie pewnych właściwości ochronnych. Wszystkie tego typu informacje powinny być zawarte w opisie danego rodzaju obuwia, jak i najczęściej znajdują się tam sugestie, do jakich branż najczęściej wykorzystywane są buty tego rodzaju.

Sandały skórzane niemetalowe z zapięciem na rzep Auge S1P Cerva

Jakie są cechy charakterystyczne dobrych butów do pracy w przemyśle spożywczym?

Po pierwsze muszą to być buty zgodne z normami sanepidu. Najwygodniejsze są tutaj higieniczne buty robocze, które zapewniają najlepsze zachowanie czystości w miejscu pracy, gdzie jest ona najważniejszym wymaganiem. Konsekwencje zatruć czy po prostu zepsucia danej partii żywności są dla każdej firmy z branży spożywczej bardzo nieprzyjemne i kosztowne. Najlepszą metodą na ich uniknięcie jest prowadzenie odpowiednich działań zabezpieczających i przestrzeganie wszystkich narzucanych przez państwo norm. Naginanie prawo i obchodzenie różnych przepisów nie jest dobrym pomysłem i prędzej czy później okaże się kosztowniejsze od dostosowania się do nich.

Dodatkowo tym, co ułatwia utrzymanie zadowolenia pracowników i ich dużej wydajności jest zapewnianie im obuwia, które oprócz spełniania wymogów prawnych dla danego stanowiska pracy, są po prostu wygodne w noszeniu, jak i łatwe do umycia. Zmiany w tego typu miejscach wykonywania różnych czynności trwają zazwyczaj 8 godzin, które spędzane są najczęściej w pozycji stojącej lub też w ciągłym ruchu. Bez komfortowego obuwia nie da się w takich warunkach utrzymać tempa pracy ani wymaganej koncentracji.

Najczęściej stosowane są w gastronomii półbuty robocze a przy produkcji masowej żywności robocze kalosze. W miejscach, w których nie używa się płynów w dużych temperaturach, bardzo dobrze sprawdzają się także lekkie sandały robocze. Właśnie taki rodzaj obuwia jest często wybierany jako buty ochronne dla personelu hotelowego, jak i w wielu działach medycyny, czyli w gabinetach dentystycznych, lekarskich, kosmetycznych i tym podobnych placówkach. Większość butów ochronnych czy roboczych to modele o dość szerokim zastosowaniu, które nie ogranicza się tylko do jednej specyficznej branży, choć oczywiście spotykane są bardzo mocno specjalizowane typy. Tam, gdzie jest to korzystne, możesz wybrać właśnie takie obuwie, choć z reguły jest ono droższe, ale za to oferuje mocniejszą ochronę.

Pamiętaj również, że buty do pracy z żywnością tak jak wszelkie rodzaje obuwia ochronnego powinny być zapewniane przez pracodawcę – tam, gdzie jest to wyposażenie konieczne. Prawo nakazuje także, aby były one w takim stanie, aby spełniały swoją funkcję ochronną. Oznacza to konieczność ich wymiany – najlepiej regularnej, co pewien wyznaczony okres jak i przy ich uszkodzeniu. Bez tego nie zapewnisz właściwych warunków pracy osobom zatrudnionym ani nie będziesz mieć gwarancji utrzymania właściwej czystości w pomieszczeniach z żywnością.

Polecane

pixel