Rękawice powlekane i dziane
( ilość produktów: 49 )Jednym z podstawowych akcesoriów ochronnych stosowanych przy pracach manualnych są rękawice powlekane. Ochrona dłoni jest konieczna do ograniczenia ryzyka skaleczenia skóry, a także kontaktu z agresywnymi środkami chemicznymi. Rękawice powinny zatem zwiększyć bezpieczeństwo dłoni, a jednocześnie w minimalnym stopniu ograniczać możliwość poruszania palcami. Rękawice ochronne są stosowane głównie przy pracach w zakładach produkcyjnych, budownictwie i zadaniach monterskich. Odpowiednie warianty można wykorzystać w pracach serwisowych, przy sprzątaniu, w ogrodnictwie, a także do czynności prowadzonych wokół domu.
Rękawice powlekane w ofercie hurtowni EFEKT BHP
W ofercie hurtowni EFEKT BHP znalazło się wiele modeli i wariantów rękawic powlekanych. Dobór odpowiednich akcesoriów zawsze musi być podyktowany konkretną potrzebą. Przede wszystkim należy określić, do jakich prac będą wykorzystywane i przed jakimi zagrożeniami mają chronić. Następnie trzeba wybrać rozmiar dopasowany do wielkości dłoni użytkownika.
Uniwersalne rękawice powlekane BHP są wykonane z cienkiej tkaniny poliestrowej, a warstwa lateksu pokrywa je tylko od strony dłoni. Chronią głównie przed zadrapaniem i skaleczeniem naskórka przy prowadzeniu pracy. Ponadto zwiększają przyczepność dłoni. Można wykorzystywać je do wszelkich prac montażowych, w których ważna jest możliwość swobodnego operowania palcami.
Szczególnym przypadkiem są tu rękawice ochronne ocieplane. Wykonywane są z grubszej tkaniny z dodatkiem bawełny, dlatego doskonale zabezpieczają przed utratą ciepła. Poprawa izolacji termicznej jest jednak kosztem swobody poruszania palcami i rękawice nie sprawdzają się przy bardzo precyzyjnych czynnościach z małymi elementami.
W zadaniach wymagających dodatkowej ochrony warto wykorzystać rękawice robocze powlekane na całej powierzchni. Uznawane są za olejoodporne i ograniczają kontakt między skórą a środkami chemicznymi. Sprawdzają się przede wszystkim przy czynnościach prowadzonych w zakładach mechanicznych i chemicznych, a także przy przetwórstwie żywności.